Търсене на имот
Как жените купуват и продават имоти?
На празничния 8 Март редакцията на портал «Domaza» събра най-интересните факти относно това как дамите купуват и продават недвижими имоти.Оказва се, че когато става дума за „квадратни метри“ жените чупят всякакви стереотипи: почти не правят спонтанни покупки, нито вземат наивни решения. Експерти твърдят, че в над 50% от случаите при покупка на имот жените доминират над мъжете. При това типично женските качества им помагат да жънат успехи и в сферата на продажбите.

Да се направи идеален портрет на типичните купувачи на имоти не е лесно, но пък да се откроят най-честите прояви на женския и мъжки характер в процеса на покупка и да се сравнят е напълно реално.

Кога и какво решава жената?

По мнение на опитни брокери мъжете усещат, че жените им са готови да подходят към покупката на имот по-щателно и прецизно. Всичко е заради факта, че жената интуитивно се явява пазителка на семейното огнище, а в съвременния свят именно домът е негово олицетворение. Затова повечето мъже вземат в свои ръце инициативата за сключване на  максимално изгодна сделка откъм финансова гледна точка, докато жената се вглежда предимно в детайлите на жилищната планировка, интериора, инфраструктурата и интуитивно проецира живота на семейството в предлаганите условия.

Приоритетите при избора

Битува мнение, че жените като цяло към покупки се отнасят лекомислено. Когато става дума за покупка на имот, този стереотип се сгромолясва с гръм и трясък, твърдят опитни брокери. Жените избират имоти по-прецизно и продължително, преценяйки и сравнявайки всичко до най-малкия детайл. 


 
При покупка на имот мъжът се интересува от времето, което ще похарчи за неговото търсене. Разглеждайки  само няколко страници от брошура с имоти за продажба, той често спира избора си на първия харесан обект. В по-голяма степен го интересуват техническите параметри на имота.

За сравнение, жената ще търси дотогава, докато не намери това, което иска, за което е мечтала или си го е представяла. Нейните изисквания са повлияни от емоциите и фантазиите за бъдещия дом.

Брокерите дават като пример  следния любопитен случай, когато клиентка се отказва от покупка на жилище само защото любимата й тоалетка  (дори ако тя само предстои да бъде закупена) не се вписва в габаритите на новата спалня.

За жените са важни визуалните параметри: дизайн на интериора, оригинална жилищна планировка или гледка от терасата. При жените по-често се срещат конкретните пожелания относно квадратурата на стаите, защото само те знаят колко много вещи имат и какви още мебели ще са им нужни, за да има къде да ги подредят.

Брокери споделят още един любопитен факт – жените често прибягват до езотерични практики. Понякога само неудачният номер на блока или апартамента може да ги настрои против покупка на подходящ имот.

Основната разлика между жените и мъжете при покупка на имот е в броя «уцелвания»:
 
  • жената ще избере онзи обект, който ако не напълно, то поне в максимална степен се доближава до нейните индивидуални изисквания;
  • мъжът лесно прави избор в полза на имот, който отговаря  само на един от критериите, но в максимално възможната степен.
 
Как се формират вкусовете?

Брокери твърдят, че различните жени се «влюбват» в различни апартаменти, ако бюджетът позволява  изборът да бъде направен със сърцето, а не според джоба.

Младите и свободни момичета, които планират покупка на жилище с частично или напълно финансиране от родителите си, мечтаят за оригинален и луксозен апартамент в новопостроена сграда.

Докато жените, планиращи създаване на семейство, в повечето случаи биха предпочели чистия въздух, добрата инфраструктура и комфортната класика пред всякакви «глезотии».
 
Бекграунд, или Атмосферата «отвъд прага» 

Семейните

Когато жилище купува семейна двойка, мъжът се вслушва в мнението на жената относно наличието на детски градини, училища и болници в близост. Докато мъжа го интересува основно «пълнежът» на имота и техническите параметри, то семейната жена се вълнува от детайлите, намиращи се извън жилището. Тя задължително ще разпита за съседите и техните домашни любимци, а в случай на оглед на имот от вторичния пазар – за бившите собственици и причините им за продажба.


Свободни

Ако става дума за свободни жени и мъже, то силният пол предпочита да не получава излишна информация относно съседите, но  от друга страна едва ли би си купил жилище там, където социалният статут на съседите твърде много се различава от неговия. В този случай за мъжа има значение и разстоянието от бъдещия му дом до местоработата.

Свободната жена е угрижена не само относно местоположението на нейния офис към новия дом, но и колко близо са разположени любимите й магазини, салони за красота и заведения.

Мъжете, на които не им се налага да отчитат интересите на съпрузи и деца, предпочитат да закупят нещо уникално. Тази категория купувачи с лекота купуват имоти с разкошни гледки или жилища, построени от известен архитект. За тях е по-важно имотът им да е «най-най».
 
Обзавеждане на имота

Докато мъжете предпочитат покупка на обзаведено жилище, жените искат да направят новия си дом по свой вкус – от кухнята до килимчето пред входната врата. Този творчески процес им дава прилив на емоции и приятни чувства. Мъжете, пък, искат колкото се може по-бързо да се нанесат в имота след направената покупка и да не мислят за битовизми.

Обзавеждайки жилището, жената задължително се опира на модните тенденции, практичността и, разбира се, на своите психологически виждания.

Предпочитанията на мъжете са яркост, амбициозност и външни ефекти, докато при жените те са полярни – топли тонове, комфорт и сдържаност.

Мъжете доста често купуват ефектни и ексцентрични предмети на декора, без да се замислят за тяхното предназначение. Жената в този аспект е по-рационална – нищо в интериора й не може да е фактор на случайност. 
 

 
Как жените продават имоти?

Експерти на имотния пазар са направили изследване, според което става ясно, че близо 65% от служителите в сферата на недвижимите имоти са жени. Повечето от тях се занимават с вспомагателни дейности, касаещи покупко-продажбите – консултации или дизайн. Въпреки това сред тях има и доста успешни брокери и агенти!

Дамите по своята природа притежават дар да намират общ език почти с всеки, а склонността спокойно да водят преговори с часове им носи голям бонус в работата – възможност за постигане на компромиси и намиране на най-добри варианти.

Жените брокери са способни не само да изслушват, но и да разбират потребностите на клиента, особено ако клиентът също е от женски пол. Както установихме по-горе, в повечето случаи именно жената изиграва решаваща роля при една сделка. Освен това, тя отлично разбира какъв тип имот да потърси за семейство, опирайки се на собствените разбирания за домашен бит и възпитание на децата.


P.S. Редакцията на «Домаза» честити 8 Март на всички жени! Както показва практиката, именно благодарение на комбинацията между вашата внимателност и мъжката решителност едно семейство успява да намери своя мечтан дом! Нека този успешен съюз ви помага да постигате нови победи и занапред!

 

Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
08/03/2017 13:40:39​Какво ново представят на 17-тото издание на „Българска строителна седмица“
Форумът е специализиран за енергоефективно, екологично и функционално строителство, като е насочен както към специалистите, така и към крайните потребители. Интересът към него нараства и тази година е отчетен ръст от над 30% в броя на изложителите и заетите площи спрямо последното издание. Повече от 200 ще бъдат предст...
07/03/2017 14:57:17​130 000 долара за градска къща в Канада
Страната отдавна мами с високия си стандарт на живот, но по статистически данни 44 % от българите, които живеят там са безработни или с ниско платена работа. След премахването на визите от 1.12.2017г. се очаква потокът от емигранти да се увеличи. Канада е втората по големина държава в света след Русия - площта й е 9,97...
07/03/2017 14:15:31Колко години трябва да работим, за да си купим дом?
Цените на имотите в България – едни от най-високите в ЕС спрямо възнагражденията на жителите Официална статистика на Евростат нарежда страната ни на трето място в еврообщността по цени на недвижимите имоти и на последно място по заплащане на труда. Един българин работи средно за 13,6 евро на ден, а цената на 1...
07/03/2017 11:31:26​Разширява се екипът, който ще осъществява контрол при създаването на новата кадастрална карта на България
Разширява се екипът, който ще осъществява контрол при създаването на новата кадастрална карта на България и кадастралните регистри, стана ясно по време на организираната на 28 февруари т.г. от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов, работна среща с експерти и неправите...
07/03/2017 11:21:00Динамичен пазар и 12% ценови ръст на жилищата в София през 2016-та
Като динамична, с бърза реализация на новото строителство и с 12% ценови ръст на пазара за жилищни имоти в столицата София, отчитат 2016 година от консултантската компания Arco Real Estate. Според консултантите изминалата година е белязана от растящ интерес на клиентите към покупка на жилища с по-високо качество, в т.ч...